Volg Friso op Twitter
Strava
31 maart 2006 door Friso

Ach, zo lang werkstukken een lekker plekkie in de zon opleveren en er verder geen cirkelzaag aan te pas komt, vindt Rates het allemaal wel prima zo. Voor onszelf ligt het iets anders... MDF stof wordt op een gegeven moment zo'n taaie klont in je neus.

Rates klusmoe?

29 maart 2006 door Friso

Het begin van dit verhaal was helemaal niet zo rooskleurig. Mijn trouwe Archos JBM 20 was er mee opgehouden. Als je de "on" knop indrukte gaf-ie wel een rood lampje, maar verder geen kik. Aangezien er geen garantie meer op zit, leek het me een duur verhaal worden om hem op te sturen. Waarom dus niet eens voorzichtig zelf aan de slag gegaan? Verder had ik al een 80 GB Hitachi Travelstar in huis, die eigenlijk als primaire schijf voor mijn slaapkamer mediacenter bedoeld was, maar die vanwege het type ook in de Archos en mijn laptop zou moeten passen. (In beide zitten oudere modellen Hitachi - IBM Travelstar.)

Ik heb natuurlijk eerst uitgebreid op internet geneusd en ben verschillende verhalen tegengekomen waaruit bleek dat het openpeuteren van de Jukebox een heel gedoe zou zijn. Zorg vooral voor een ruime selectie (hele) kleine schroevendraaiers en een soldeerbout.

Klik hier en lees meer...

23 maart 2006 door Friso

Het zou natuurlijk verboden moeten worden...

Wat denken ze wel niet bij Karwei? Dat mijn denkwerk gratis is? Ik ga direct mijn advocaat bellen. Aanklagen die handel! Het is een schandaal... 

22 maart 2006 door Friso

Het grenen kastje wat altijd in ons halletje stond verhuist naar boven om als commode te gaan dienen. Dat gaf mij de gelegenheid om weer eens lekker met beitels, schaven en de freesmachine in de weer te gaan! Al dat geklooi met MDF de laatste tijd gaf toch een wat artificieel gevoel. Echt hout, dit maal! Heerlijk, ouderwets aan de slag met handzaag en verstekbak en lekker hakken met de beitel voor strakke verbindingen. Ik begon de laatste tijd al het gevoel te krijgen dat klussen niets meer met zweten te maken had....

Als afsluiting was het nog drie keer schuren-lakken-schuren-lakken... Zo hebben wij voor de totale kosten van 100 euro een kastje waar de IKEA een dikke punt aan kan zuigen! Helaas waren de rotan mandjes erg prijzig trouwens, maar die maken het echter wel helemaal af natuurlijk. Verdorie, het lijkt wel of dit rechtstreeks uit de Conran shop komt. Helemaal té design...

5 maart 2006 door Friso

Wow, ben ik een partij trots ;-)

Het is af en in plaats van een hele bak met verwijzingen op deze pagina, heb ik maar een nette overzichtspagina van de hele zolderverbouwing gemaakt. Heb daarbij gepoogd de GeekSpeak een beetje in te dammen. Deze site wordt immers niet alleen door nerds bekeken...

Ik ben eens lekker achterover gaan zitten en raad eens wat er uit de luidsprekers galmt?

Juist "Bloed, Zweet & Tranen!" van André Hazes. Ik kon even niets toepasselijkers vinden... En eerlijk gezegd: bloed, zweet & tranen is het ook wel een beetje geweest. Tussen het normale (OK, toch wel drukke) werk en klussen bij family & friends door, is dit project stapje voor stapje aangepakt. Het heeft dan ook ongeveer 16 maanden geduurd. Het eindresultaat mag er, al zeg ik het zelf, echter wel zijn.

Fase I - November 2004 tot Januari 2005. De "grote" klussen. We pakken het dak aan, bouwen rolkasten en een koof voor om de verwarming (die later ook versterker en HTPC gaat huisvesten).

Fase 2 - Januari 2005. DIY Mediacenter I - Als test voor de verdere plannen wordt oude hardware ingezet om Windows 2005 MCE op te testen: Qgflwslk is geboren.

Fase 3 - Februari 2005. Een paar lekkere klussen: het leggen van een vloertje, het plaatsen van lampjes en het inrichten van de fitnessspullen. We kunnen weer (even) trainen.

Fase 4 - Maart 2005. DIY Mediacenter II - De bouw van een 6 kanaals eindversterker.

Fase 5 - September tot November 2005. DIY Mediacenter III - De bouw van een TV Kast met centerluidspreker.

Fase 5 - December 2005. DIY Mediacenter IV - De bouw van een subwoofer.

Fase 6 - Januari tot Maart 2006. DIY Mediacenter V - De bouw van surround- en frontluidsprekers.

De eindconclusie: het is het (natuurlijk) allemaal waard geweest. Vooral de mediacenter setup maakt het allemaal helemaal af. Het is een gok geweest om zelf de luidsprekerset te ontwerpen en te bouwen, en dat is goed bevallen. Het klinkt niet super, natuurlijk niet, maar gegeven het geld wat ze gekost hebben doen ze het meer dan voortreffelijk. Het enige lastige puntje is de aansturing van de subwoofer. Is altijd een probleem natuurlijk, daarom ben ik in principe nooit dol op subwoofersystemen geweest, maar in dit geval blijkt dat wat ik verwachtte, ook wel uitkomt. Het blijkt moeilijk om de subwoofer voldoende puf te geven. Voor het zachte werk op slaapkamerniveau gaat het prima, maar tijdens de stevigere passages in films zou er wat meer kracht achter mogen zitten. Ik heb echter simpelweg niet meer ruimte in de "voorversterker"; de Audigy II. Op zich is het vermogen voldoende. Tijdens stevige passages in films komt de bas mooi strak naar voren. Hoe dan ook: altijd reden om nog wat te finetunen! En zo hoort het ook: het huis van de echte klusser is nooit af.

;-)