Volg Friso op Twitter
Strava
23 oktober 2006 door Friso

Al vanaf het begin voerde ik met mijn HTPC een verloren strijd tegen geluid. Hoewel de hele kast zo goed als mogelijk ge-airflowd was, overal Pabst koelers in hingen, de harde schijf netjes ingekapseld was en alle geruis tot een minumum werd beperkt door een T-Balancer, bleek de oeverloze hitte van een socket 775 Pentium 4 bijna niet te beteugelen. Kortom: kast met enorme koelers waarin het woekerde van de draadjes van en naar sensoren en blowers.... Maar nog steeds geruis.

"Ken dat nou niet anders...?" Hoort u Bennie Jolink al zeggen. Inderdaad. Ik moest er nogal voor wikken en wegen, maar uiteindelijk heb ik er maar waterkoeling in gezet. En als je dat doet, dan meteen maar goed. Met een Reserator II van Zalman. Het resultaat is een supercleane setup. Om warmte van geheugen en Northbridge kwijt te raken heb ik een gat van 120mm in de bovenkant van mijn Silverstone kast gedremeld. Dat lucht op...

De uiteindelijke setup waarvan ik hoop dat ik de kast eindelijk eens meer dan een jaar dicht kan houden:

  • Moederbord: Asus P5GDC-V Deluxe
  • Processor: socket 775 Pentium 4 2,8 Ghz
  • Geheugen: 2048 MB PC3200 Twinmos
  • Videokaart: Asus EAX300
  • 2x Hauppauge 150 PVR MCE (werkt stúkken beter dan een 500!)
  • HDD: Maxtor Diamondmax 10 120GB (TV opnamen gaan naar de server, maar de ruimte is lekker) in een Silentdrive
  • PSU: Silverstone 450 Semi-Passief
  • Kast: Silverstone LC03 (met wat modjes)
  • Koeling: Zalman Reserator II

Overigens liggen de plannen voor de volgende stap natuurlijk al klaar... Ook een Northbridge koeler aan de waterleiding toevoegen en de processor vervangen voor een CoreDuo exemplaar. Sneller en koeler, gaat dus ook weer schelen. Het wachten is op HDD enclosures die op de waterkoeling aangesloten kunnen worden, want daar zit nu het zwakke punt. Doordat er bijna geen airflow meer is, wordt-ie toch wel erg heet...

En o ja... Die blauwe leds.... Sjeeses wat een licht. Moet ik ook nog wat aan doen. Als je zelf net een nieuwe Reserator hebt liggen die je wilt gaan inbouwen in je HTPC, zet dan ook een paar weerstandjes naast de leds!

1 oktober 2006 door Friso