Lotus Elise S2 111S

In 1996 werd de Lotus Elise geintroduceerd. Van het begin af ben ik in het model geintresseerd geweest. Niet alleen omdat het er goed uit ziet, maar juist omdat de auto aan een briljant principe voldoet en omdat er baanbrekende technologie in gebruikt wordt.

Het basisprincipe van Colin Chapman, de oprichter van Lotus, was "performance through light weight": auto's worden zwaarder en zwaarder en hebben dus ook steeds meer vermogen nodig om goed te presteren. Wiskundig zijstapje: bij het berekenen van de kracht die je nodig hebt om een bepaalde versnelling te krijgen, moet je de massa kwadrateren... Goed opgelet bij Natuurkunde, allemaal? Als je dus een lichte en toch stevige auto weet te bouwen, dan bereik je daarmee goede prestaties zonder dat je bakken vermogen nodig hebt. De oer-Elise had maar 118 pk, maar kan zonder problemen een wedstrijdje met veel grotere en vooral duurdere concurrenten aan. De wetten van de natuur gelden immers ook voor het remmen en voor het nemen van bochten!

De manier waarop een laag gewicht in samenhang met een grote stijfheid van de auto bereikt werd, is een briljant staaltje ingenieurswerk. Aan de auto zul je bijna geen staal aantreffen. Het hele chassis bestaat uit in vorm geperste aluminium delen die niet aan elkaar genageld, maar gelijmd zijn. Het resultaat is oersterk en heel licht. De carosserie is van glasfiber. Licht, sterk en geen roest ;-)

In 2000 werd de "series 2" geintroduceerd. Het uiterlijk van de auto werd wat aggressiever gemaakt en een aantal veranderingen werd doorgevoerd waardoor de auto iets minder hardcore werd. Zo werden onder andere de drempels voor de deuren iets verlaagd. In 2002 volgden de 111 en de 111S. In dit type hangt in principe dezelfde motor als in eerdere Elises, de Rover K-series 1.8, maar door variabele kleptiming en enig intelligent gepruts aan het motormanagement door ingenieurs van Lotus is het vermogen opgevoerd naar 156 pk met een heel mooi koppelverloop naar 175 Nm. De S had dan ook nog een met leder bekleed interieur, een iets andere stereo en vloerbedekking. De mijne heeft dan ook nog airco, dus in de wereld van de echte Lotus freaks is mijn Elise 111S een kappersauto...

maar dan wel een hele mooie!

 Klik hier en lees meer...