Volg Friso op Twitter
Strava
14 december 2010 door Friso

Laten we eerlijk zijn. Niet alles aan een Elise is even goed. Een zwak puntje (en dat is het eufemisme van de dag) betreft de ruitenwisser en vooral de sproeier installatie.

Allereerst zijn de sproeiers bijna niet goed af te stellen. De straaltjes vloeistof landen maar al te vaak op het dak, of op de ruit van de automobilist achter je. En als de vloeistof op je ruit terecht komt, dan is het resultaat ook tamelijk waardeloos. Of eigenlijk heel gevaarlijk. Stel je de volgende situatie voor: je rijdt op de snelweg en je merkt dat langzaam maar zeker je ruit vol komt te zitten met zoutprut. Het beeld naar buiten verandert in een soort vage grijze massa, zegmaar. Je bedenkt dat voor deze situatie ruitensproeiers bedoeld moeten zijn, dus haalt de hendel van de ruitenwissers naar je toe. Er landt wat vloeistof op je ruit. Precies in deze streep ontstaat even helder beeld, maar dan komt de ruitenwisser langs. Deze smeert de vloeistof uit over de ruit, maar zonder daarbij de ruit echt schoon te maken. Er ontstaat nu een smerige drab over het grootste deel van de ruit. En dan vooral op die hoogte waarop je graag wilt kijken. Je duikt dus naar beneden om door het onderste deel van de voorruit naar buiten te turen en blijft (inmiddels redelijk wanhopig) aan de sproeierhendel trekken. Net zo lang tot er een parkeerplaats in beeld komt, waar je met een oude handdoek (basistool in een Elise) of een stuk keukenrolpapier je ruit weer schoon veegt.

Niet echt ideaal dus...

Daarom kocht ik bij Elise Shop (ja, dat bestaat!) een ruitenwisserarm waar heel slim de sproeikopjes in verwerkt zijn. 

Klik hier en lees meer...

9 december 2010 door Friso

Ik heb er twee jaar op zitten puzzelen. Ritjes naar Weert, Amstelveen, Best, Enschede en België gemaakt. Maar nu is mijn werk af. De tekening voor de presentatiekast met projectiescherm is klaar.

Tekening presentatiekast met projectiescherm

(klik voor een PDF)

Je zou toch zeggen dat wat ik wil, voor meer mensen een droom is. Geen lelijke bak aan je plafond en wel een mooi strak gespannen projectiescherm. En inderdaad: ik heb nog nooit zo veel reacties in de trant "Ja natuurlijk moet dat bestaan!" gehoord, waarna het steeds stil bleef. Ik heb de halve wereld afgezocht. In de USA kun je een scherm kopen dat ingebouwd is in een kast. Ziet er mooi uit, maar ik ben niet dol op de Amerikaanse interpretatie van het begrip kwaliteit. Bovendien moet het ding $12000,- kosten... Bij projecta in Weert maken ze een baggerproduct, waar ze toch nog € 7K voor denken te kunnen vragen. Uiteindelijk kwam ik bij Beamax terecht. Blijkt een oud medewerker van Projecta te zijn, die daar zijn ei niet kwijt kon. Bij hem vond ik de "X series Dellegno tensioned". Wat een mond vol...

Voor zo ver ik kan beoordelen een prachtig mooi product. Ik heb er een kast omheen getekend en nu is het de beurt aan de mannen van Concept Interieurarchitecten en MB Interieurs om er net zo iets moois van de maken als onze keuken, wanden en studeerhoek! Als het allemaal klaar is, gaat het er ongeveer zo uit zien:

Concept presentatiescherm

Spannend!