Het heeft een paar weken geduurd voor ik het perfect had, maar nu ben ik echt helemaal tevreden. Omdat de standaard uitlaat van de 111S maar een heel klein tikkie blijer is dan een gewone standaard uitlaat (door een slimme klep in de rechterpijp, die opengaat bij 4000 toeren) kwam langzaam maar zeker het plan op om er iets onder te schroeven dat niet alleen veel blijer, maar vooral ook lichter zou zijn én natuurlijk het vermogen van de auto een klein beetje de goede kant op zou kunnen helpen.

Na het beluisteren van een aantal opties (van luid tot heel luid) kwam ik met stom toeval (ach, je moet geluk altijd een handje helpen...) bij Van der Kooi in Lochem op het spoor van een tweedehands CLF/Magnex Lotus Supersport uitlaat. Kijk, now we're talkin'... Voor een vriendelijk bedrag wisselde dit stuk rvs pijpwerk van eigenaar. Ik heb het eerst voorzien van een paar ronde eindstukken omdat ik nu eenmaal een 111S heb en vervolgens kon het kluswerk beginnen. Elke Lotus eigenaar zal je waarschuwen voor vastgerotte bouten en moeren, voor het niet passen van onderdelen, voor het feit dat je gerammel en geratel na je kluswerk nooit meer weg krijgt, dus ik had er zin in!

Klik hier en lees meer...