Laten we eerlijk zijn. Niet alles aan een Elise is even goed. Een zwak puntje (en dat is het eufemisme van de dag) betreft de ruitenwisser en vooral de sproeier installatie.

Allereerst zijn de sproeiers bijna niet goed af te stellen. De straaltjes vloeistof landen maar al te vaak op het dak, of op de ruit van de automobilist achter je. En als de vloeistof op je ruit terecht komt, dan is het resultaat ook tamelijk waardeloos. Of eigenlijk heel gevaarlijk. Stel je de volgende situatie voor: je rijdt op de snelweg en je merkt dat langzaam maar zeker je ruit vol komt te zitten met zoutprut. Het beeld naar buiten verandert in een soort vage grijze massa, zegmaar. Je bedenkt dat voor deze situatie ruitensproeiers bedoeld moeten zijn, dus haalt de hendel van de ruitenwissers naar je toe. Er landt wat vloeistof op je ruit. Precies in deze streep ontstaat even helder beeld, maar dan komt de ruitenwisser langs. Deze smeert de vloeistof uit over de ruit, maar zonder daarbij de ruit echt schoon te maken. Er ontstaat nu een smerige drab over het grootste deel van de ruit. En dan vooral op die hoogte waarop je graag wilt kijken. Je duikt dus naar beneden om door het onderste deel van de voorruit naar buiten te turen en blijft (inmiddels redelijk wanhopig) aan de sproeierhendel trekken. Net zo lang tot er een parkeerplaats in beeld komt, waar je met een oude handdoek (basistool in een Elise) of een stuk keukenrolpapier je ruit weer schoon veegt.

Niet echt ideaal dus...

Daarom kocht ik bij Elise Shop (ja, dat bestaat!) een ruitenwisserarm waar heel slim de sproeikopjes in verwerkt zijn. 

Volgende stap is monteren... Gezien het feit dat hierbij het hanteren van de boormachine op mijn eigen auto kwam kijken, was ik wat terughoudend. Maar de levenslinke situaties waar ik mezelf de afgelopen weken in heb weten te manouvreren, zorgden er snel voor dat die schijterigheid overwonnen werd met een gevoel van "het mot, en wel nu!". Zo ongeveer.

En uiteindelijk was het een piece of cake, of zoals de Engelsen zo mooi zeggen, de klus was een wortel. Binnen een klein uurtje zat-ie er op. Heb er even een klein rondje mee gereden en de sproeier doet nu wat-ie doen moet. Ik heb weer beeld!