Nadat ik gezorgd had dat ik weer door mijn voorruit naar buiten kon kijken, ontdekte ik dat daar in het donker eigenlijk tamelijk weinig te zien was. Overdag: prima, maar 's avonds werd het wat magertjes allemaal. Donker, zegmaar...

Oorzaak ligt natuurlijk in het tweetal kaarsvlammetjes dat bedoeld is als koplampen. Kortom: het volgende klusje diende zich aan. Een stevige aanbieding van xenon lampjes via het Lotus forum Seloc hielp me over de drempel.

Het eindresultaat zie je hieronder. De nieuwe lamp zit links en de oude rechts.

Aftermarket kitjes voor Xenon geven meestal heel erg blauw licht, maar dat valt in dit geval heel erg mee. De gebruikte lampen hebben een warmte van 4300K en daarmee komen ze behoorlijk dicht in buurt van de OEM lampen die op nieuwe Elises zitten. Maar het grootste verschil is toch wel de lichtopbrengst. Vooral strepen op de weg, markeringen en verkeersborden worden veel beter verlicht.

Ik heb deze verbetering ook bij mijn Seat Leon aangebracht en daarbij was het nog een heel gepruts om de boel goed aangesloten te krijgen. Het aansluiten van deze kit was een stuk makkelijker. Lastiger was het, om een goed plekje te vinden om de starter/trafo (om onduidelijke redenen "ballast" genoemd) te plaatsen. Uiteindelijk heb ik maar een bout van de verlichtingsunit gebruikt. Samen met de voering van de wielkast, die er tegenaan drukt, moet dit wel goed zitten.

Voor de geïnteresseerden hierbij nog een paar plaatjes. Op internet zijn genoeg HowTo's te vinden voor het aansluiten, dus daar vermoei ik maar niemand mee.

Stap 2: binnenvoering van de wielkast losgemaakt, ballast aangesloten en kabels doorgevoerd. Nu puzzelen... Is dit de plek? 

Een iets scherpere foto. Aan de linkerkant heb ik de ballast ook nog ingepakt met ducktape. Niet alleen om het ding zelf te beschermen, maar ook om het glasfiber van de auto een beetje te ontzien. Als ik het wiel aan de rechterkant er nog een keer af heb, dan ga ik hetzelfde aan die kant ook doen. Het zou zo lullig zijn als op een stuiterweg het ballast zich een weg naar boven gaat banen en de lak op de wielkast een naar spinnewebje gaat vertonen....